Trivselregler
Styrelsen har fastställt följande regler och riktlinjer för att främja hänsyn och skapa en trivsam och harmonisk miljö. Dessa riktlinjer är avsedda att uppmuntra till god grannsämja och öka trivseln.
Trivselregler för Bostadsrättsföreningen
Enar 5
Välkommen till vår bostadsrättsförening. Vi hoppas att Du ska trivas i området och i vår förening. I denna skrivelse har vi samlat information som du kan ha nytta och glädje av. Vi hoppas att du tar dig lite tid att läsa igenom detta.
Det här bör du veta om föreningens ordningsregler.
Regler är nödvändiga för trivselns skull när man bor så nära varandra som vi gör. Sunt förnuft och hänsyn till varandra är en grundpelare, men då vi alla är olika finns det ett antal regler som samtliga medlemmar och dess eventuella gäster ska förhålla sig till.
Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset/husen. Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i förening ens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.
För vem gäller reglerna
Ordningsreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättsinnehavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även dem.
Allmän aktsamhet
Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
Om akut skada inträffar i huset, tag i första hand kontakt med någon i styrelsen eller fastighetsskötarfirman enligt anslag i porten.
Trivsel
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av sina grannar. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i trapphus, tvättstuga samt ute på gården – det hörs en hel del in i lägenheterna från den kringbyggda gården.
Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa vardagar från kl 22 på kvällen till kl 7 på morgonen. (Ev. annan tid helger) Man skall därför inte köra tvätt- och diskmaskiner, spela musik eller instrument med hög volym eller släpa möbler under denna tid. Har Du fest så informera gärna grannarna i god tid innan om Du tror att Du stör. Rökning är ej tillåten i allmänna utrymmen såsom vind, källare, trapphus och tvättstuga.
Gården
Cyklar och mopeder ska parkeras i cykelstället på gården och inte ställas utanför portar eller på gräsmattan. Cyklar kan också ställas i cykelrummet i källaren. Parkering får ej heller ske på gångvägarna där det skall vara öppet för färdtjänst, brandbilar och ambulans. Samma regler gäller för bilar, endast korta stopp på gården ex. 10 minuter för i och urlastning. OBS! Vid ingången till Börjegatan 31C finns ett litet förråd för förvaring av permobil, var uppmärksam på att personen kan behöva använda det när ni lastar i eller ur bil. Om ni har hantverkare som behöver parkera längre tid kontakta styrelsen för ett parkeringstillstånd.
Säkerhet
Kontrollera att ytterdörrarna i fastigheten går i lås efter in- och utpassering. Om du ställer upp dörren för i- eller urlastning se också till att du stänger dörren efter dig.
Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Uppge inte portkoden till någon du inte litar på. Lämna inte vinds- eller matkällardörrar olåsta.
Din lägenhet är utrustad med brandvarnare. Det är din skyldighet att se till att den fungerar.
Kontrollera funktion och att batteri finns med jämna mellan rum. I trapphuset får endast barnvagnar och rullatorer förvaras. Brandförsvarets rekommendation är att inga filtar etc bör förvaras i barnvagnarna pga brandrisk.
Förvaringsutrymmen
På vinden finns förrådsutrymmen för varje lägenhet. Motsvarande mindre förråd för varje lägenhet finns i källarvåningarna. I källarvåningarna finns även förvaringsrum för cyklar.
Gemensamma kostnader
Kostnader för vatten och el betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt. Man bör därför vara sparsam vid varmvattenförbrukning och inte lämna vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning och packningar i toastol när vatten står och droppar/rinner. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen som vindsförråd, tvättstuga och matkällare.
Tvättstuga
Tvättstuga finns i källaren i huset på Börjegatan. I det utrymmet finns också torkrum samt rum för att mangla och stryka. Bokning sker månadsvis via Boappa (föreningens digitala informationsplattform). Två tvättider kan förbokas varje månad. Det är tre pass per dag (07:00-12:00,
12:00-17:00, 17:00-22:00). Om det behövs mer än två tvättider och det finns tvättider obokade så går det att boka dessa samma dag man skall tvätta. Det är viktigt att följa de regler som finns uppsatta i tvättstugan då städningen sköts av oss medlemmar.
Sopsortering
Föreningen ger möjlighet till källsortering av avfall i avsedda kärl på gården. En förutsättning är att medlemmarna respekterar ordningen vid källsorteringskärlen och bara slänger avsett avfall i de olika behållarna. Men får heller inte fylla behållarna så att de inte kan stängas. Behållaren för pappersförpackningar rymmer väsentligt mer pappersavfall om förpackningarna plattas till maximalt, eller tas i sär.
Om det skulle visa sig att en behållare som man tänkt slänga avfall i är full, är det absolut förbjudet att slänga avfall i fel behållare, eller ställa ifrån sig avfallet utanför behållaren. Om
det finns ett akut behov av att bli av med avfallet, tillhandahåller kommunen en källsorteringsplats vid Fyrisskolan. Alternativet är att gå tillbaka upp i sin lägenhet, och avvakta nästa tömning.
Färgburkar och andra kemiska produkter samt el- och elektronikavfall får inte slängas i kärlen för källsortering eller i den container för grovsopor som föreningen kan ställa upp på gården 1 – 2 ggr / år. Sådant avfall måste de boende själva ta till närmaste miljöstation, som finns i Librobäck.
Varje vår och höst brukar föreningen ställa ut en container där medlemmarna kan kasta diverse grovsopor
Fritid
Det finns två uteplatser samt en gemensam grill på gården. På uteplatserna finns det bord och stolar samt ett parasoll. Det finns även ett bordtennisbord och en boxningssäck upphängd i källaren i anslutning till föreningens gemensamma skyddsrum.
I fastigheten på Jumkilsgatan finns en samlingslokal för gemenskap. I samlingslokalen finns kylskåp, bord och stolar. Om extra bord och stolar behövs kontakta styrelsen.
Bredband
Föreningen är ansluten till Tele2´s TV tjänst och Telenors bredband. Hastigheten på bredbandet är 250Mb.
Balkonger
Balkonger får inte användas för skakning av mattor med tanke på lägenheter under balkongen. Grillning med öppen låga är förbjudet pga brandskydd. Elektrisk grill får användas då den inte avger rök. Alternativt kan grillning göras på gården med föreningens grill.
Övrigt:
Använd gärna blomlådor på balkongen dock skall dess placeras innanför balkongräcket. Markiser är tillåtet, diskutera med styrelsen före inköp så vi har en konsekvent färgsättning inom föreningen.
För inglasning av balkong krävs tillstånd av föreningen samt bygglov.
Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke samt ett kontrakt. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Om uthyrningen ska pågå längre tid än två år ska hyresgästen avstå från besittningsskydd. Kontrakt formulär erhålles av styrelsen. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett för detta
Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Vid större renovering i lägenheten ska föreningen kontaktas, särskilt om det innefattar det elektriska, värme-sanitet-vatten eller bärande väggar.
Om något går sönder måste Du se till att det repareras.
Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Föreningen ansvarar för byte av trasiga ytterrutor, fönster och balkong, såvida man inte själv förorsakat att dom gått sönder.